Voor velen van ons blijft het zoeken. En blijft het ook een vraag waar je nou goed aan doet. Thuisblijfmama zijn? Een papa-dag? Kiezen voor je carrière? En moet je dan kiezen tussen carrière en kinderen of kan het allebei? En we we willen eigenlijk zoveel doen en niks missen… De praktijk is soms zo anders dan de realiteit. Soms voelen we ons gedwongen om principes of overtuigingen overboord te gooien, omdat de hypotheek betaald moet worden bijvoorbeeld. Het kan echt anders.
In dit blog geef ik je 7 vragen mee om jezelf te stellen als je op zoek bent naar meer balans tussen werk en privé. Beantwoord ze met aandacht, vanuit je gevoel en helemaal eerlijk. Dan is het antwoord duidelijk, haalbaar en dichterbij dan je denkt. Schrijf de antwoorden op, dat is veel overzichtelijker en doeltreffender dan te proberen dit ook nog eens in je hoofd te stoppen (je hebt daar vast al genoeg te doen). Here we go!
1. Waar word ik heel erg blij van?
Eigenlijk een eenvoudige vraag en het antwoord kan echt van alles zijn. Het hoeft niet eens iets met werk, je kinderen of je dagelijkse bezigheden te maken te hebben. Schrijf alles op dat je bedenkt. Groot, klein, maakt niet uit. En kijk dan eens wat je opvalt.
2. Als alles mogelijk was, hoe zou ik het dan geregeld willen hebben?
Als geld geen rol speelde, als de mening van je (eventuele) partner er niet toe deed, als het je niet boeide wat anderen ervan vonden… Wat zou jij dan het liefste willen? Hoeveel uur per week wil je thuis zijn of juist werken? En welke uren dan? Waar, voor wie en welk werk? Welke thuis-taken zou je uit willen besteden? Welke betrokkenheid zou je van een partner willen? Of van grootouders bijvoorbeeld?
Veel vragen, maar de moeite waard om hierover na te denken en te concretiseren wat jouw ideale situatie is. Haalbaar of niet, je wensen mogen gevoeld worden.
3. Wat wil en vindt mijn partner?
Wellicht is het handig je wensen, ideaalplaatje en knelpunten eens met je wederhelft te bespreken en te horen of die wellicht ook wensen heeft. Samen zo’n ideaalplaatje schetsen is ook heel leuk en soms kom je er dan achter dat jullie het lang zo gek nog niet doen.
Dit is ook een mooi moment om je samen of alleen af te vragen: wat gaat er al zoals ik graag zou willen? Waar ben ik erg blij mee in hoe werk en privé geregeld zijn? (Sorry, deze vraag heb ik er stiekem extra in gesmokkeld)
4. Wat zou het beste zijn voor ieder gezinslid?
Ieder gezinslid zal zijn of haar eigen behoeften hebben. Hoe is daar zo goed mogelijk aan tegemoet te komen en komt dat overeen met de wensen die je hebt geformuleerd? Je mag je hierbij realiseren dat jouw behoeften en wensen net zo legitiem zijn als die van de andere gezinsleden. Als je bijvoorbeeld ziet dat de kinderen veel behoefte hebben aan tijd met mama is het wel van belang dat mama een beetje goed in haar vel zit, anders schiet niemand er veel mee op. Dus als jij voor jezelf zorgt, heeft het gezin daar profijt van.
5. Welke stappen kan ik zetten om het ideale plaatje zo dicht mogelijk te benaderen?
Tijd om concreet te maken wat je zou kunnen doen, welke stappen je zou kunnen zetten. Met de nadruk op ‘zou kunnen’. Je moet niks, je hebt nog niet gekozen, je zet nu eerst alle opties op een rij. Alle opties die je kunt bedenken dus. Jij beslist hierna pas of dat ook stappen zijn die je wilt zetten en of je bepaalde ‘offers’ zou willen maken voor je ideale plaatje.
6. Welke keuzes besluit ik nu te maken?
Naar aanleiding van je wensen, huidige situaties en mogelijke stappen, heb je enkele keuzes te maken. De eerste is: wil je verandering? Wil je gaan voor de ideale situatie of die in ieder geval dichter benaderen?
En je kunt inmiddels een weloverwogen besluit gaan nemen. Misschien is je conclusie wel dat het tijd is voor een baan dichter bij huis. Of om enkele besparingsmaatregelen uit te voeren. Of op het werk te gaan praten over meer uren gaan draaien. Of om je werk niet meer mee naar huis te nemen. Of dat je partner een dag minder gaat werken. Of je moeder vragen om te komen oppassen.
Oplossingen en stappen kunnen heel uiteenlopend zijn. Ik ben benieuwd hoe ze er voor jou uitzien?
En niet geheel onbelangrijk waar het gaat om balans vinden is vraag 7 (een inkoppertje):
7. Hoe kan ik elke dag goed voor mezelf blijven zorgen?
Ook hier kunnen antwoorden klein of groot zijn, thuis liggen of juist op het werk en heel divers zijn.
Voor mij geldt: Natuur! Elke dag heb ik het bos, een wandeling of op zijn minst de achtertuin nodig. Ik eet elke dag voldoende groente en fruit. Ik baken werktijd, huishoudtijd, partnertijd en kindertijd echt af. 1 avond in de week hoef ik helemaal niks. Elke ochtend starten we met een kopje koffie in bed, terwijl we met de kinderen knuffelen of een boekje lezen.
Naar de sauna, tijd met een vriendin, een cursus of opleiding volgen, een boek lezen, mijn favoriete serie van het moment kijken… Die doen het ook allemaal goed hier. En wat is goed voor jou?
Ik hoor graag wat de vragen jou gebracht hebben en hoe je jouw balans vindt, en vasthoudt.
Liefs, Merel