Je ziel weet de weg

Vertrouwen op jezelf of je intuïtie, je hart volgen, doen wat je gevoel je ingeeft… Het is een thema dat velen lijkt bezig te houden. Mijn coachingcliënten (en mijzelf) in ieder geval wel.

“Wat is intuïtie? Hoe luister ik naar mijn hart? Hoe weet ik dan of ik het goed gehoord heb en of ik de juiste weg kies?” Zijn vragen die dan steevast naar voren komen. Maar vooral blijkt steeds een belangrijk punt om bij stil te staan: Durf je je hart te volgen, wanneer je de boodschap hebt gehoord? Heb je de moed om dat te doen, wat goed voelt? Want de weg van het hart, het gevoel, de intuïtie of welke naam je het ook wilt geven, is zelden de makkelijkste weg…

Dus: hoe ga je dan in contact komen met je intuïtie, hoe ga je dat hart volgen? Ten eerste: luister, wees stil. Voel je lichaam, sta stil bij wat de signalen uit je lichaam je te vertellen hebben. Wees vaker met je aandacht in je lijf in plaats van in je hoofd, want dat is waar de antwoorden zich bevinden. Je lichaam liegt niet en weet heel goed te vertellen wat je nodig hebt. Daarnaast: adem. Ben bewust van je adem in de stilte. Volg je adem; hier is je ingang naar bewustzijn van je lichaam in het hier en nu. En ideaal: je ademhaling is altijd aanwezig. Dus altijd en overal kun je er even op focussen. Tijdens een coachingtraject heb ik altijd aandacht voor deze twee aspecten en het levert altijd inzichten op.

Signalen dat je ‘de juiste weg’ kiest zijn bijvoorbeeld dat je er blij van wordt, er zin in hebt, je er (soms op onverklaarbare wijze) toe aangetrokken voelt en haast niet anders kan dit specifieke pad gaan. Als je keuze een warm gevoel geeft in je hartstreek, je hart een sprongetje van blijdschap maakt en je opwinding voelt zoals vroeger de avond voor je verjaardag, dan zit je goed! Als je het gevoel hebt dat dit is waarvoor je hier bent, je missie in dit leven en dat het lijkt alsof het universum met je samenspant (dat is dan ook zo, als je het mij vraagt), dan weet je zeker: dit is jouw weg, dit is wat je ziel nodig heeft en dit is goed voor je. Je volgt de stem van je hart, je intuïtie.

Het durven, het doen, je voorbereiden op ‘de grote sprong’, is concreet aan de slag gaan en regelmatig de kern van het coachen. Je hart gaan volgen maakt vaak dat je voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Uitdagingen van jezelf (“Kan ik dit wel? Wat als ik faal op zo’n belangrijk punt in mijn leven? Wat als iedereen mij gek vindt? Hoe ga ik met mijn droom mijn hypotheek betalen?”) én van anderen. Mensen die hun hart niet durven volgen, die puur in hun hoofd leven, zullen moeite hebben met dergelijke ‘zweverige’ keuzes, misschien zelfs afgunst voelen en je zodoende van je pad af proberen te houden. Kortom: een nieuwe weg in slaan is vaak hartstikke spannend!

Kort geleden coachte ik een vrouw die praatte over haar afwegingen en dilemma’s om een bepaald besluit ten aanzien van haar carrière wel of niet te nemen. Ze was aan het wikken en het wegen, haar hoofd maakte overuren. In haar verhaal noemde ze ook, dat ze dacht dat haar hart vast wel 1 specifieke kant op wilde. Maar welke? Ik heb haar toen gevraagd om ter plekke een natuurcollage te maken. Daarbij staan een aantal bij elkaar gezochte natuurvoorwerpen symbool voor de elementen die ze graag in haar toekomstige werkbare leven wil zien.

Na het maken van de collage heeft ze mij uitleg gegeven over de betekenis van haar symbolen, is er nog iets veranderd in de rangschikking en toen werd ze stil. Ze was aan het voelen in plaats van denken. Even later zei ze dat het glashelder was wat haar hart wilde; wat zij wilde. We hebben hierna nog  een afrondende sessie gedaan, de knoop was toen al doorgehakt, de actie genomen. Ze volgde haar hart, ze had een manier gevonden en de redenaties van het hoofd leken niet zo belangrijk meer. Het belangrijkste: ze was heel erg gelukkig met dit besluit en ervaarde rust in haar hoofd en hart!

Hoewel het voor sommigen een natuurlijke staat van zijn is, zij kunnen bijna niet anders, is je intuïtie volgen voor de meeste mensen een sprong in het diepe. Ik geef je graag handvaten om te gaan vertrouwen op jezelf. Je ziel weet immers de weg. <3

Met warme groet, Merel

 

eindjuni16 041