De kracht van visualisatie

Doelen stellen en deze behalen zijn belangrijke onderdelen van wat mensen komen halen in coachsessies. Ik vind doelen tevens een belangrijk onderdeel van het leven. Weten wat je wilt, ambities waarmaken, je een nieuwe vaardigheid eigen maken of sparen om op die ene droomreis te kunnen maken: het zijn drijfveren die maken dat je er elke dag weer voor gaat en dat je de energie voelt om dat te blijven doen.

Een doel stellen dat echt bij je past, doe je niet alleen met je hoofd. Sterker nog, het begint met een verlangen, een onderbuik gevoel, het gevoelsmatig ‘weten’. Soms is een doel direct glashelder, soms vraagt het uitkristalliseren wat extra aandacht. Soms lijkt de weg er naar toe zo lang en is het moeilijk om gemotiveerd te blijven. Maar de kracht van je intentie is mijns inziens onmisbaar om je doelen te behalen. Over de scheppende kracht van je intenties en de werking van het universum is inmiddels veel geschreven (zoek maar eens op ‘wet van de aantrekkingskracht’ of ‘Abraham Hicks’).

In de coachsessies gebruik ik daarom vaak de oefening van visualiseren. Visualiseren is eigenlijk niets meer dan je zo goed en volledig mogelijk inleven in de gewenste, gedroomde situatie, alsof die al waarheid is in het hier en nu. Het blijkt keer op keer een zeer krachtige manier om de wens duidelijk te krijgen als dat nog niet het geval was, om de gedroomde situatie (met alle bijbehorende voordelen) alvast te ervaren en zodoende het doel dichterbij te halen. In een visualisatie ervaar je de weldaad of overvloed die de gedroomde situatie je brengt, je ziet de mensen, je ruikt de geuren en hoort de geluiden die erbij horen. Je voelt je ontspannen, opgetogen, gelukkig; precies zoals het voor jou perfect is. Alleen dat is al een heerlijke ervaring (die je waarschijnlijk best vaker wilt meemaken)! Door je de gewenste situatie regelmatig te visualiseren, blijf je voelen waar je het voor doet. Ook in tijden dat het even niet zo makkelijk gaat, blijf je zo gemotiveerd om stappen te zetten.

Visualiseren gebruik ik graag in combinatie met een doelopstelling. In een doelopstelling ga je het pad lopen naar de gedroomde situatie die je je net zo gedetailleerd hebt voorgesteld. Door letterlijk de stappen er naartoe te zetten, worden bijbehorende emoties en eventuele blokkades duidelijk. Die zijn in de coachsessies vervolgens te transformeren, zodat jij op eigen kracht en tempo, je doel gaat behalen en je droom zal verwezenlijken.

Enige tijd geleden mocht ik een vrouw coachen met mooie idealen en genoeg ambities. Zij was op verschillende vlakken druk bezig die te verwezenlijken. Dat betekende dat zij een leuke baan goed invulling gaf, een dynamisch gezinsleven had en veel interesses. Maar er miste iets. Ze zou zo graag een opleiding gaan doen, nieuwe voeding voor de hersenen vinden. Ze wist echter niet welke cursus of opleiding en hoe dat te combineren met een toch al volle agenda. In de coachsessie zijn we een visualisatie gaan doen, waarin ik haar vroeg voor zich te zien hoe ze het opleidingsgebouw (het bleek een universiteit) binnen ging en naar de collegezaal ging. Zo gedetailleerd mogelijk beschreef zij voor zichzelf hoe het voelde daar te zijn, hoe het er uit zag, wat de andere studenten deden en uiteindelijk waar het college over ging. Totaal verrast vertelde ze dat het over een specifieke Afrikaanse stam ging, waar zij ooit over gelezen had. Hoewel ze daar de afgelopen jaren niet bij stil had gestaan, vertelde ze als puber de wens gehad te hebben om antropologie te studeren. Een universitaire opleiding leek echter ‘te hoog gegrepen’. Maar het beeld leefde en stappen zetten voelde niet meer dan logisch. Een oude wens kriebelde en was nieuw leven ingeblazen.

We zijn gaan lopen, stappen zetten in de richting die zij aangaf. Aanvullend hebben we op een door haar gekozen plek een doelopstelling gedaan. Nu haar doel helder was, werd de weg er naartoe ook zichtbaar. In de stapjes er naartoe, kwam zij een overtuiging van zichzelf tegen die haar wel eens kon belemmeren. Namelijk de overtuiging ‘Dit kan ik toch niet’. Het tweede deel van de sessie hebben we besteed aan deze overtuiging: waar komt die vandaan, waar heeft die ooit voor gediend, wat doet die nu en hoe kunnen we hem wel werkbaar maken. Ze ging naar huis met een springlevend doel, concrete stappen en een affirmatie om zichzelf eraan te herinneren dat ze dit wel degelijk kan! Nu, enkele maanden later (het coachtraject is al veel eerder afgerond), is haar doel vele stappen dichterbij en heeft al concreet vorm gekregen in haar leven. Ze bleek voldoende vooropleiding te hebben en de financiële middelen zijn bijna bij elkaar. Na de zomer kan ze starten aan de door haar gewenste studie antropologie, aan de universiteit waar zij als jonge meid al heen wilde.

Beide oefeningen zijn heel goed binnen te doen, maar krijgen extra kracht als ze in de natuur worden ingezet. De ontspanning wordt dan nog dieper, de visualisatie nog duidelijker en de symboliek werkt vaak op miraculeuze wijze mee… Ben je nieuwsgierig geworden en wil je dit zelf ook wel eens ervaren? Wil jij je doel helder krijgen én behalen? Ik ga graag een stukje met je mee op reis door het leven!

Een kennismakingsgesprek om af te stemmen of ik de juiste coach voor jou en je vraagstuk ben, is altijd gratis.

Met warme groet,

Merel Eveleens

info@artemis-lifecoaching.nl / 06-30083044

visualisatie