Laten groeien

 

Wauw. Een zaadje doet het helemaal zelf: een kiempje, een zaailing, een twijgje; en uiteindelijk een boom worden. Groeien, hij doet dat helemaal zelf. Met de hulp van allerlei elementen: de zon voorziet hem van warmte en licht, de aarde van water en voeding, andere bomen geven hem beschutting en schaduw of juist ruimte om door te blijven groeien.

Sinds ik moeder ben, realiseer ik me dat het met kinderen ook zo werkt: ze groeien helemaal zelf. Ze doen het al, vanaf het eerste moment in de buik en daarna als ze geboren zijn, gaan ze gewoon door. Het is zelfs bijna niet tegen te houden! Kinderen groeien, zoals de kiempjes in de grond. Ze hebben mensen en omstandigheden om hen heen om dat zo optimaal mogelijk te doen. Ouders, verzorgers, familie en andere kinderen om hen te stimuleren steeds een stapje verder te gaan, het beste uit zichzelf te halen en tóch nog een keer te proberen. Ze hebben warmte, voeding, voedsel (want dat is niet per sé het zelfde) en ruimte nodig om zich helemaal te ontplooien, hun talenten volledig te benutten en lekker stevig te wortelen. Wijde, hoge takken, groene bladeren, kleurige bloesems en heerlijke vruchten kunnen ze dan voortbrengen…

Veel recenter realiseerde ik me, dat de metafoor van het zelfstandig en gestaag groeiende zaadje ook toe te passen is in het ondernemerschap, iets dat voor mij vrij nieuw is. Ik ben coach, dat is mijn beroep en daarbij hoort toevallig het opzetten en runnen van een onderneming. Maar hoe werkt dat? Nou, ook zo! En dat maakt het zoveel mooier en lichter.

Deze onderneming is ontstaan uit een kiempje van passie, plezier en dat verlangde naar eigenheid: het willen coachen op mijn manier. Dat koester ik met de warmte van de zon, de ideeën en plannen groeien steeds verder uit. De voeding komt uit collega’s, opleiding en enthousiaste ambassadeurs. Het kiempje wil graag groeien! Dus ik bied het bescherming tegen windhozen en kou en vooral: ik geef het ruimte. Ruimte om te groeien, ruimte om aan te geven welke kant er op gegroeid wordt en waar de aandacht nu op gericht wordt. Is het tijd om er wortels bij te maken of om verse jonge blaadjes open te laten gaan? Meer naar boven, links of rechts? Welke vruchten draagt deze praktijk?

Ik kan verklappen dat dit geweldig werkt! 2016 belooft een groei-jaar te worden met veel tijd en aandacht voor dit boompje dat Artemis heet. Wortels worden versterkt, nieuwe blaadjes, bloemen en vruchten worden al snel verwacht en de takken groeien alsmaar hoger en wijdser… Het is bijna niet tegen te houden!

Een van de manieren waarop dat gebeurt, is dit driemaandelijkse blog. Mensen die mij al langer en goed kennen, weten dat ik eerder een blog voor Artemis schreef en weten misschien ook wel dat ik altijd al geschreven heb. Sterker nog, soms kan ik niet anders. Via deze weg neem ik je graag mee in de ontwikkelingen van Artemis, deel ik graag tips met je hoe je ook zonder coach, de natuur in je voordeel kunt gebruiken. Ik laat zo steeds meer zien hoe natuurcoaching in elkaar steekt en wat voor coach je aan mij hebt.

Met warme groet, Merel

groeiende-plantjes